Det roliga med LED lampors historie er, att den är nästan lika så lång som  glödlampans, men på grund av stora hål i forskningsresultaterna är det faktiskt först i 90erne att LED lampan på allvar kommer fram och visar en möjlighet för  glödlampan och sparsamma glödlampors ersättning. Många tror att en LED lampa  är en ny uppfinning, men faktisk är den över 100 år gammal. Det hela startade i 1878 var Edison uppfann den första päron glödlampan. Bara 30 år efter uppfinningen satte Henry Joseph Round ström till en kristall av Silicium Carbid och kom på att den utsände ett svagt ljus. Henry kallade ljuset för kallt ljus, då det inte blev utsänt värme från kristallen. Henry var på det tidspunktet inte klar över att han hade uppfunnit LED-ljuset och avslutade inte uppfinningen. Härefter gick det ytterligare 14 år var ännu en uppfinnare kommer på att ett mineral kan utsända ljus om det tillförs ström.

Först i 1962 lyckades det att få ström ut av en människo skapt diod. LED-ljuset var mycket  begränsat och var i övrigt infrarött till att starta med. Senare blev ljuset rött, men hade forfarande begränsade andvändningsmöjligheter.

I 1970 kommer nya LED färger till, man hade nu en grön färg och en röd färg och därmed kunde man också skapa gult LED-ljus. Forskarna var klara över att det var nödvändingt  att fokusera på den blåa färgen, då man med den och de övriga färgerna kunna frammbringa ett vit LED-ljus. Ljusstyrkan var på tidspunktet forfarande svagt och först i 1980-talet kunde man frambringa ett LED-ljus som var kraftig nog till att kunns andvända utanför i soljus.

I 1990-talet sker det en genombrott som skulle få en stor betydning LED lampan. Det blåa LED-ljus blev skapad vid ett tillfälle. Nu var vägen för det vita ljus banat. Undervägen upptäckte man ett litet problem med LED-ljuset. Henry kallade ljuset kallt ljus för att utsöndrade strålevärme, men nu hade man kommit på att det faktiskt blev rätt varmt omkring själva LEDen. Ett problem som fortfarande  finns i dag, da värmen är det som till sist dödar en LED glödlampa. Hållbarheten på en LED beror därför på hur bra den kan bli av med värmen. Därför vill du kunna se på många av Origoo.se s LED lampor att de är förseglade med ett gitter av aluminium som skall avdämpa värmen och förlänga livstiden på LED lampor. LED pærer

Författare: Rune Pjedsted

Written by Rune Pjedsted